The trivago medal shows our good reputation
Best hotels: Andros Island
gr
de \ en \ fr \ it \ gr \

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το όνομα της Άνδρου ανάγεται στη μυθoλογία. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι πρώτος οικιστής του νησιού ήταν ο Άνδρος ή Ανδρεύς. Ο Άνδρος είχε θεϊκή καταγωγή και πατέρας του ήταν ο Άνιος, γιος του θεού Απόλλωνα, μητέρα του δε η Κρέουσα ή Ροιώ, κόρη του Σταφύλου, γιου του θεού Διόνυσου. Η μυθολογική καταγωγή των κατοίκων του νησιού ερμηνεύει την κυρίαρχη λατρεία του θεού Διόνυσου και την παρουσία των θεών-προγόνων στα νομίσματά τους.

Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά. Είναι το μοναδικό κυκλαδίτικο νησί που τα πηγαία νερά του σχηματίζουν ποτάμια προς τη θάλασσα που τρέχουν όλο το χρόνο. Σε αυτά τα νερά οφείλει η Άνδρος την ομορφιά της αλλά και τα αρχαία της ονόματα, Λασία – με πλούσια βλάστηση – και Υδρούσα – με άφθονα νερά. Η γεωγραφική θέση του νησιού ανάμεσα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τα συμπλέγματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την Ανατολή, οι πολλές φυσικές ομορφιές , τα άφθονα νερά έκαναν ευνοϊκή τη θέση της Άνδρου στις πνευματικές και πολιτιστικές επιδράσεις πολλών πολιτισμών, αλλά προκάλεσαν και μεγάλα δεινά στην ιστορική της διαδρομή.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ευρήματα αρχαιολογικά αποδεικνύουν την κατοίκηση του νησιού από την 4η χιλιετία π.Χ. με τρεις τουλάχιστον οικισμούς στην προϊστορική περίοδο στις τοποθεσίες Μικρογυάλι, Στρόφιλα και αργότερα στην Πλάκα. Κατά την μυκηναϊκή περίοδο και μέχρι την γεωμετρική η Άνδρος ακμάζει και ευρήματα της περιόδου αυτής υπήρξαν στο Κόρθι και στην Παλαιόπολη και εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο. Στη γεωμετρική περίοδο ιδρύονται οι οικισμοί της Ζαγοράς και της Υψηλής στην Δυτική ακτή του νησιού και γνωρίζουν μεγάλη ακμή στα χρόνια 900 – 700 π.Χ. Στο τέλος της περιόδου αυτής οι Άνδριοι σε συνεργασία με τους Χαλκιδείς συμμετέχουν στον Β΄ αποικισμό και ιδρύουν στη Χαλκιδική 4 αποικίες – πόλεις, την Άκανθο, την Άργιλο, την Σάνη και την ονομαστή Στάγειρα, πατρίδα του φιλοσόφου  Αριστοτέλη.

Την εγκατάλειψη των γεωμετρικών οικισμών ακολουθεί η μεγάλη ακμή της πόλης της Άνδρου, κτισμένης στην περιοχή της σημερινής Παλαιόπολης. Η πόλη αυτή θα παραμείνει πρωτεύουσα του νησιού πολλές εκατονταετίες και θα γνωρίσει περιόδους μεγάλης δόξας συμμετέχοντας στα γεγονότα της εποχής που σημάδεψαν την ιστορία. Στην περίοδο των Περσικών πολέμων η Άνδρος προσφέρει “γη και ύδωρ” στους Πέρσες μαζί με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια και πολεμά στο πλευρό τους.

Η τιμωρία που προσπάθησε να επιβάλλει η Αθήνα στην Άνδρο αποτυγχάνει.

Ο Θεμιστοκλής, ο αρχηγός του εκστρατευτικού σώματος, δεν μπορεί να καταλάβει την πόλη που διέθετε ιδιαίτερα ισχυρή οχύρωση. Στην περίοδο της κλασικής αρχαιότητας, η Άνδρος συμμετέχει στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία από την οποία αποστατεί και γνωρίζει για δεύτερη φορά, το 409π.Χ. την πολιορκία από τους Αθηναίους με αρχηγό αυτή τη φορά τον Αλκιβιάδη. Η πολιορκία και πάλι αποτυχαίνει παρά το ότι αυτή τη φορά οι Αθηναίοι αποβιβάζονται στο Γαύριο και στη συνέχεια πολιορκούν την Άνδρο.

Η Άνδρος παραμένει στη συμμαχία των Σπαρτιατών και μετά τη ναυτική τους ήττα το 394π.Χ. στη ναυμαχία της Κνίδου από τους Αθηναίους υπό τον Κόνωνα , περνάει και πάλι σε αθηναϊκή κυριαρχία. Ακολουθεί περίοδος συνεχών πολιτικών αλλαγών με μακεδονική κυριαρχία, πτολεμαϊκή και ρωμαϊκή μέχρι την μεταφορά του κέντρου του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη και τη δημιουργία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Η Άνδρος υπάγεται στην επαρχία των νήσων και στη συνέχεια στο ΙΣΤ΄ θέμα του Αιγαίου πελάγους μέχρι και την κατάληψή της από τους Βενετούς το 1207 π.Χ.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας, η Άνδρος παραχωρείται μαζί με τις Κυκλάδες στους Ενετούς και δίνεται στον Μαρίνο Δάνδολο, ο οποίος την καταλαμβάνει το 1207 και γίνεται ο πρώτος της δυνάστης.

Το νησί θα παραμείνει στην κυριαρχία των Βενετών μέχρι το 1566 που το εγκαταλείπουν για να το καταλάβουν ο Τούρκοι με τον Πιαλί πασά και να παραμείνει πλέον μέχρι την Επανάσταση του 1821 στην κυριαρχία τους. Στην περίοδο των Βενετών το νησί αποκτά ισχυρή οχυρωματική προστασία. Οι Βενετοί επιθυμούν τον έλεγχο του θαλάσσιου δρόμου από την Δύση προς την Κωνσταντινούπολη και τη Μαύρη Θάλασσα και για αυτό μεταφέρουν το κέντρο του νησιού στην Αν. ακτή. Κτίζεται το Κάτω ή Μέσα Κάστρο στο νησάκι μπροστά στη Χώρα, ιδιαίτερα οχυρωμένο κάστρο, όπου κατοικεί ο Μαρίνος Δάνδολος και οι διάδοχοί του. Την ίδια περίοδο χτίζεται το Πάνω Κάστρο στο Κοχύλου σε απόκρημνη και οχυρή τοποθεσία με μεγάλη έκταση, ισχυρούς πύργους, πολλά υδραγωγεία και ναό στο εσωτερικό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου(Φανερωμένη). Κτίζεται ακόμα ο Πύργος του Μακροταντάλου στο Β. Άκρο του νησιού που εποπτεύει τον πορθμό του Κάβο – Ντόρο. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας δεν είναι τόσο σκληρή για την Άνδρο, σε σχέση με τις άλλες ελλαδικές περιοχές.Το νησί έχει προνομιακή μεταχείριση. Τον 18ο αι. παραχωρείται ισόβια στην σουλτανομήτορα Βαλιδέ σουλτάνα. Την περίοδο αυτή ιδρύονται δύο αξιόλογες σχολές, της Αγίας Τριάδας στο Κόρθι και των ελληνικών γραμμάτων στο Κάτω Κάστρο.

Το 1821, στις 10 Μαΐου, ο ιερωμένος και φιλόσοφος Θεόφιλος Καϊρης, εξέχουσα φυσιογνωμία στην ελληνική ιστορία και τα γράμματα, υψώνει τη σημασία της Επανάστασης στο νησί. Με τη δημιουργία της Νέας Ελλάδας, ο φιλόσοφος ίδρυσε το ορφανοτροφείο Καϊρη, οπου λειτούργησε η περίφημη σχολή του. Η λαμπρή πνευματική δραστηριότητά του ανακόπηκε από την αντίδραση της επίσημης Εκκλησίας και η εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία καταλήγει στο θάνατο, μετά από 14 χρόνια διώξεων, στη φυλακή της Σύρου.

Villa Galazio

Batsi, Andros
%PHONE% Tel: +30 22820 41223
Mobile: +30 6937 089730
%FAX% Fax: +30 22820 42009
%PHONE% Winter Tel: +30 210 9839479
%FAX% Winter Fax: +30 210 9829403
Email: %EMAIL%

AWARDS

BOOK NOW!
SPECIAL OFFERS
MHTE: 1144K113K0049000
Creation & copyright: