The trivago medal shows our good reputation
Best hotels: Andros Island
gr
de \ en \ fr \ it \ gr \

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Σάριζα

Eπισκεφθείτε την πηγή Σάριζα. Πολύ κοντά στην περιοχή της Χώρας βρίσκεται η πηγή Σάριζα, όπου το νερό της εμφιαλώνεται και προμηθεύει ολόκληρη την Ελλάδα.

Η πηγή αποτελεί ένα δροσερό διάλλειμμα για κάθε επισκέπτη.Επίσης, το χωριό Μένιτες είναι ένας τόπος που επιβάλλεται να ξεκουραστεί ο κάθε περαστικός. Είναι ένα χωριό χτισμένο στο πράσινο, σχεδόν κρυμμένο από τα πλατάνια και τα κυπαρίσσια, με πηγές που το κελάρισμά τους συντροφεύει το νησί όλες τις εποχές του χρόνου.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Η Άνδρος έχει πολλά μοναστήρια με ονομαστές βιβλιοθήκες και μετόχια σε πολλά σημεία της Ελλάδος έως τη Θράκη και την Κωνσταντινούπολη. Από αυτά μόνο μερικά λειτουργούν σήμερα.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Σόρα βρίσκεται ΒΑ των Αποικιών, κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση το 1560 και επισκευάστηκε το 1760. Προστατευόταν με ψηλά τείχη και φιλοξενούσε δεκάδες μοναχούς στα άριθμα κελιά του. Το καθολικό είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο του δικιονίου τύπου με νάρθηκα, διακοσμημένος με τοιχογραφίες και θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το μοναστήρι της Παναχράντου χτισμένο, άγνωστο πότε ακριβώς, στο απόκρημνο όρος Καταφύγιο. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καθολικό του μοναστηριού είναι σταυροειδής ναός εγγεγραμμένος με τρούλο και νάρθηκα. Το ναό κοσμούν δύο εξαίρετα μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα, το τέμπλο και το θυρόφυλλο της εισόδου του νάρθηκα.

Το μοναστήρι της Αγίας είναι χτισμένο στην Καψοράχη, περιοχή μεταξύ Μπατσίου και Γαυρίου, είναι άγνωστο πότε οικοδομήθηκε και είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Ανακαινίσθηκε κατά τον 16ο αι. και δέχτηκε επεμβάσεις κατά τον 20ο αι. Το μοναστήρι προστατεύεται από ψηλά τείχη ενισχυμένα με πύργους. Διαθέτει πολυάριθμα κελιά μοναχών και βιβλιοθήκη.

Το καθολικό είναι σταυροειδής ναός εγγεγραμμένος με τρούλο και ιδιότυπο νάρθηκα.

Το μοναστήρι του Παντοκράτορα (Σωτήρος) στη θέση Καμάρα, κοντά στο χωριό Γίδες, έχει προσαρτηθεί στη Μονή Αγίας. Σώζεται το καθολικό της μονής, σε κακή κατάσταση. Το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Αποίκια. Άγνωστο είναι το πότε οικοδομήθηκε, η παλαιότερη σε αυτό αναφορά χρονολογείται στον 17ο αι. Σήμερα έχει μερικώς ανακαινισθεί.

Το μοναστήρι των Τρομαρχιών είναι χτισμένο σε απόμακρη περιοχή της ΝΔ ακτής του νησιού και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Από τα μέσα του 19ου αι. έπαψε να λειτουργεί.

Κυλινδρικός πύργος του 4ου – 3ου αι. π.Χ. Κατασκευασμένος από σχιστόλιθο, ορθώνεται στο μέσο της πλαγιάς, στα αριστερά του δρόμου (ανατολικά) κοντά στο ομώνυμο χωριό και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Δεσπόζει στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της δυτικής ακτής και Γαυρονησίων, έχοντας ταυτόχρονα οπτική επαφή με τα αντίκρυ μεγάλα νησιά όπως Γιάρο, Κέα, Κύθνο, Σύρο. Έχει διάμετρο βάσης 9.40 μέτρα, ενώ το ύψος του φτάνει τα 20 περίπου μέτρα. Η είσοδος του πύργου έχει άνοιγμα ύψους μόλις 1,5 μέτρων, έχει νότια κατεύθυνση και βρίσκεται ψηλότερα από το έδαφος. Στο εσωτερικό του σώζεται μέρος της ελικοειδούς σκάλας που οδηγούσε στους υπόλοιπους ορόφους, που ήταν τουλάχιστον πέντε. Σήμερα η οροφή και τμήμα του υψηλότερου μέρους έχει καταρρεύσει. Στα ριζά του είναι κτισμένο πέτρινο εκκλησάκι. Ήταν πιθανότατα, οχυρό με φρουρά, επιφορτισμένο με την προστασία των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων της γύρω υπαίθρου καθώς και των αρχαίων μεταλλείων σιδήρου που βρέθηκαν στην κοντινή τοποθεσία Ελληνικό. Ίσως ακόμα να αποτελούσε μέλος του δικτύου των “φρυκτωριών” των Κυκλάδων, πύργων δηλαδή από τους οποίους έστελναν και ελάμβαναν φωτεινά μηνύματα με τη χρήση δαδιών, μεταδίδοντας έτσι ειδήσεις σε σχετικά γρήγορο χρόνο, σε μεγάλες αποστάσεις.

Villa Galazio

Batsi, Andros
%PHONE% Tel: +30 22820 41223
Mobile: +30 6937 089730
%FAX% Fax: +30 22820 42009
%PHONE% Winter Tel: +30 210 9839479
%FAX% Winter Fax: +30 210 9829403
Email: %EMAIL%

AWARDS

BOOK NOW!
SPECIAL OFFERS
MHTE: 1144K113K0049000
Creation & copyright: